Rapport från 10Mila 2016 i Falun

Herrkavlen

346 lag till start i herrarnas 10-milakavle där Per Fredberg inledde på den 13,7 km långa banan för kombinationslaget OK Djerf, Degerfors OK och Kristinehamns OK. Per löpte i mål på plats 261. Per berättade efter målgång att det var en tuff bana med inledningen i ”mördarbacken” därmed en tung löpning, orienteringen fungerade bra, vid ett par gafflingar gick jag till fel gaffling de var inte mer än hundra meter i sär så jag förlorade inte så mycket tid. I övrigt är jag nöjd med loppet.

Degerforsgrabben Filip Jacobsson som nu springer för OK Tisaren i Hallsberg kom i mål på en fin 38:e plats på första sträckan.

På andra sträckan Per Jansson 13,4 km. Löpte i mål på plats 229. För Per var det en tung dag Första delen gick det halvbra men andra halvan av banan kändes väldigt tung, trots det blev det 32 placeringar uppåt för Per. Det var så tungt att jag inte mådde bra berättade Per, Jag kom inte igång alls under loppet, kan vara någon förkylning på gång.

Tredje sträckan löptes av Mårten Martinsson 11,9 km. Kom i mål på plats 240. För Mårten blev det en dramatisk start. Efter en km av banan började pannlampan att strejka. Mårten valde då att springa tillbaka och låna en pannlampa i klubbtältet, den fungerade bra hela loppet men det kostade tid, tjugofem minuter tappade han men det var tur i all otur att det hände i början av sträckan nu kunde han fullfölja loppet, han kom nu in till växling som tvåhundrafyrtionde lag.

På fjärde sträckan (Långa natten) Håkan Pettersson 16,6 km. kom i mål på plats 218. För Håkan var det första gången han sprang en så lång bana. Han gick ut lugnt och kunde genomföra ”långa natten” utan genomklappning och inga större bommar. Han var nöjd med sin insats och nästa år blir det nog långa natten igen berättade en glad Håkan.

På femte sträckan Johan Lövgren 5,8 km spurtade i mål på plats 213. Orienteringen fungerade bra men orken var inte den bästa efter en tids förkylning. Inga större missar på den 5,8 km långa banan. Johan var nöjd med sin insats.

På sträcka sex Walter Keller 5,8 km, gjorde ett fullt normalt lopp efter att hela loppet gått på säkerhet berättade den rutinerade Walter i mål på plats 206. Nu äntligen började laget plocka placering efter den tröga inledningen.

På sträcka sju Håkan Lindberg 5,8 km. Håkan fick hoppa in som förste reserv efter att Pär Jansson skadat sig och inte kunde ställa upp. Nu blev det åter motgång för laget Håkan passerade åttonde kontrollen utan att stämpla och laget diskvalificerades. Jag vet inte vad som hände berättade Håkan efter målgången, jag var nog för trött och glömde helt enkelt stämpla.

På sträcka åtta fortsatte laget utom tävlan, Marie Pettersson startade här på den 12,6 km långa sträckan. Marie som var avslutare på damernas kavle kände direkt att det inte gick att upprepa lördagens fantastiska lopp. Jag var bara trött i huvudet men kämpade mig igenom den tolv km långa sträckan. Hennes tid hade räckt till en placering nu bland de 200 bästa lagen.

På sträcka nio 8,8 km gjorde Henrik Lindblad ett bra lopp, men missade tionde kontrollen med 6-7 minuter och det var förargligt. Dämed fick Fredrik på sista starta med lagen som kom i omstarten, tre minuter bättre av Henrik hade räckt till för Fredrik att slippa omstarten. Henriks tid hade räckt till plats nr 190.

På sista sträckan 15,9 km gjorde Fredrik Zetterberg/Eriksson en fin löpning. Jag är helt nöjd med mitt lopp kanske ett par småbommar på mindre än minuten. Jag är helt nöjd med min insats, är inte i toppform men kunde ändå genomföra ett fullt godkänt lopp.

Om inte laget hade diskvalificerats så hade tiden räckt till en placering bland de 175 bästa.